WolMonster en de vakantiesokken 2017

Zo één keer in het jaar ga ik op fietsvakantie. Dat is het moment om mijn hoofd leeg te maken, je hebt alleen het hoogstnodige bij je, verder ben je bezig met fietsen, eten en slapen. Alles wat daar naast nog bij komt is (overbodige) luxe. Voor mij is de niet-overbodige luxe mijn breiwerkje, breien is voor mij de manier om te ontspannen. Dus moet je wachten op de boot, dan kan ik verder relaxen.

De laatste paar jaren brei ik op mijn vakantie een paar sokken. Gewoon van de teen omhoog met een commercieel sokkenwolletje, niets te ingewikkeld, verstand op nul en breien. Zo ook deze vakantie, deze keer een paar Skew, van de getalenteerde ontwerpster Lana Holden.

Skew is een feest om te breien. Het is een goed geschreven patroon, er is heel goed over nagedacht, daar word ik blij van. Deze keer heb ik er voor gekozen om een zelfgeverfd wolletje te gebruiken. Gewoon omdat dit mooie ontwerp daar beter in uitkomt. Dus dit paar sokken is voor mij een bijzonder paar sokken, met een goede herinnering.

Dan de vraag wat je doet met het restantje. Gooi je dat, van een afstandje, in een bak met restjes? Als je me dat een twee jaar had gevraagd, had ik “ja”gezegd. Want later ik weet uiteraard nog waar dat wolletje van was. Toch wordt mijn bak met restbolletjes steeds leger. Vreemd, want zoveel van mijn sokken zijn nog niet gestopt, dat moet te maken hebben met opruimwoede…

Dat is de reden dat ik de WolMonsters heb gemaakt. Ze bewaren het restje wol voor je, op het label schrijf je waar het restje van is. Dus jaren later kan je dat ene paar sokken nog stoppen; of al je sokken. Deze wol heeft een verleden en een mooie herinnering, dus ook voor een zichtbare stop is het een goede optie. En tijdens een aanval van opruimewoede zal zo’n WolMonster toch niet zomaar in de vuilnisbak verdwijnen.

De WolMonsters zijn gemaakt van hout uit Nederland. De precieze oorsprong weet ik niet, ja tussen Meppel en Zwolle. Deze bomen zijn gekapt omdat ze ziek waren, of omdat ze gezond waren en plaats moesten maken voor een parkeerplaats. Grondstoffen zijn schaars, en duur, je kan er maar een keer iets van maken. De WolMonsters geven zowel het hout als de wol een goed tweede leven. Denk daar maar eens over na.