KAL 2016 Kantbreien

Voor Knotten heb ik een breipatroon ontworpen voor een sjaal. Deze sjaal is een avontuur om te breien. Kantpatronen, slipsteken en een spannende constructie.
Ik ben geïnspireerd door Shetlandse kantbreipatronen. Daarbij brei je vaak meerder kanten op. Dus bijvoorbeeld eerst het middelste deel en dan de rand er om heen of andersom. Zo wordt breien een waar avontuur. In deze sjaal komt kantbreien aan bod, slipsteken en Shetlands kantbreien.

Het patroon wordt gepubliceerd op de website van Knotten en gepresenteerd als KAL. Een KAL is een Knit ALong, dus brei mee. Iedere week wordt er een stukje van het patroon gepubliceerd. Dus in 9 weken brei je aan deze sjaal. Het leuke hiervan is het samenbreien. Iedereen die mee breit gaat met de zelfde snelheid en moet ook wachten op het nieuwe deel van het patroon. Ze zeggen ook: gedeelde smart is halve smart.

Om mee te kunnen doen moet recht en averecht kunnen breien. De patronen zijn niet moeilijk, de herhaling is maximaal 4 steken lang. Er wordt altijd met één kleur tegelijk gebreid, dus geen gedoe met meerdere draden. Dit project is een oplet&doorbrei patroon. Dus een uitdaging voor de gevorderde beginner en een lekker project voor de gevorderde breier.

Per week brei je zo’n 100 meter garen weg. Dus het is niet extreem veel werk. Dat zijn (hier spreekt de breinerd) zo’n 3000 tot 5000 steken per week. Er zijn twee weken met minder werk. Dus dan heb je een adempauze en/of inhaalweek. Week 1 bestaat uit 25 naalden, dus met 4 naalden breiwerk per dag blijf je op schema.

Maar het leuke nieuws: we zijn begonnen! De KAL is op 11 maart van start gegaan. De patronen en aanvullende informatie vind je hier.